Q en A COVID 19 en zwangerschap

Ik heb begrepen dat je een kind standaard kweekt na geboorte bij COVID-19 positieve moeder. Hoe zit dat nu?

De werkgroep Corona heeft deze vraag gesteld aan de Nederlandse Vereniging Kinderartsen.
Je beschouwt het kind als positief dus hoeft niet te kweken en dan gedurende 10 dagen. Als het kind klachten krijgt dan kweek je wel.
Er is geen landelijk beleid omdat er lokaal in ziekenhuizen andere afspraken gemaakt worden. En die zijn leidend.

Als de zwangere positief getest is op het coronavirus. Wat te doen met SEO?

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen een positieve Covid-19 test met of zonder klachten.
Positieve Covid-19 test zonder klachten 
De quarantaine duurt 5 dagen. 72 uur. Zijn er in die periode geen klachten ontstaan dan is de quarantaine beëindigd. Ontstaan in deze periode klachten, dan blijf je langer in quarantaine tot de klachten minimaal 24 uur weg zijn.
Stel het SEO uit tot de quarantaine voorbij is, indien mogelijk. Is dit niet mogelijk i.v.m. de zwangerschapstermijn, dan maken we een persoonlijk plan voor je. 

Positieve Covid-19 test met klachten 

De quarantaine eindigt 24 uur nadat de klachten zijn verdwenen en het minimaal 7 dagen geleden is dat de zwangere ziek werd.

Stel het SEO uit tot de quarantaine voorbij is, indien mogelijk. Is dit niet mogelijk i.v.m de zwangerschapstermijn, dan maken we een persoonlijk plan voor je. 

Mogen partners bij SEO aanwezig zijn?

Er zijn geen aparte regels voor de SEO. De partner mag aanwezig zijn met inachtneming van de RIVM richtlijnen (o.a. afstand, handhygiëne, bij klachten blijf thuis etc.).

Mag een zwangere zonder klachten naar de echo als de partner, of één van de gezinsleden van de zwangere wel verkoudheidsklachten en koorts heeft (boven 38 graden Celsius), en/of last heeft van benauwdheid?

Bij koorts of coronaklachten is het advies om de persoon met klachten te laten testen. Alle huisgenoten blijven in thuisquarantaine totdat de uitslag bekend is.
Kijk of het SEO zo lang kan worden uitgesteld (gezien de termijn). Kan dit niet, dan maken we een persoonlijk plan voor je. De partner mag niet mee.

Is er een advies over uitstel van de controle bij een uitgerekende zwangere met klachten?

Risicoselectie ligt bij de verloskundige! Neem contact met ons op en we besluiten of het nodig is. 

Kinkhoestvaccinatie

Bij het RIVM komen veel vragen van zwangeren over de maternale kinkhoestvaccinatie. Deze vaccinatie loopt via de JGZ en kan, ook tijdens de COVID-19 periode, veilig gegeven worden.