Plaats bevalling
Algemeen
De plaats van bevalling kan in Nederland in aantal gevallen door de ouders zelf gekozen worden. Bij een gezonde zwangerschap en ongestoorde voorgeschiedenis is het mogelijk om thuis of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Is er sprake van een medische indicatie dan moet je in het ziekenhuis bevallen.
Thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen. Wanneer er geen medische indicatie is kan en mag je thuis bevallen, de keuze is aan jullie zelf. Het is belangrijk om te bevallen op de plek waar jullie je allebei op je gemak voelen. Een thuisbevalling mag van 37 tot 42 weken zwangerschap, dus 3 weken voor de uitgerekende datum en 2 weken na de uitgerekende datum. Bij een thuis bevalling komen we als je belt bij je kijken. We voelen aan je buik, luisteren naar de harttonen van de baby en doen zonodig inwendig onderzoek. Afhankelijk van de bevindingen blijven we of spreken we een tijd af dat we terugkomen. Wij zullen op een gegeven moment aangeven als de kraamzorg gebeld mag worden. Zij assisteert ons tijdens de bevalling. Het is mogelijk om op verschillende manieren te bevallen, we bekijken gaande weg wat je een prettige houding vindt. Wanneer de baby geboren is mag hij of zij lekker bij je liggen. De kraamverzorgster maakt beschuitjes en wat te drinken klaar zodat jullie kunnen bijkomen. Na de bevalling helpt de kraamverzorgster je onder de douche, verschoont je bed en helpt met het voeden van de baby. Zie ook onder 'Zwangerschap' het onderdeel Wat moet je regelen’.
Poliklinische bevalling
Bij een poliklinische bevalling komen we als je belt eerst thuis bij je kijken. We doen dan controles, we voelen aan je buik, luisteren naar de harttonen van baby en doen zonodig inwendig onderzoek. Wanneer je goede weeën en ontsluiting hebt ga je naar het ziekenhuis. Soms komen we eerst een paar keer thuis kijken voordat je naar het ziekenhuis gaat. Als je naar het ziekenhuis gaat, gaan wij direct mee of laten jullie alvast naar het ziekenhuis gaan. De kraamverzorgster vangt jullie op en brengt jullie naar de verloskamer. Wij spreken een tijd af of de kraamverzorgster belt ons indien we eerder moeten komen. De bevalling wordt door ons begeleidt en de kraamverzorgster assisteert ons daarbij. Wanneer de baby geboren is mag hij of zij lekker bij je liggen. De kraamverzorgster maakt beschuitjes en wat te drinken klaar zodat jullie kunnen bijkomen. Voordat je naar huis gaat helpt de kraamverzorgster je onder de douche en helpt met het voeden van de baby. In principe mag je na een ongecompliceerde bevalling naar huis. Het tijdstip gaat in overleg met de kraamverzorgster en de verloskundige. Zie ook onder 'Zwangerschap' wat moet je regelen
Reinier de Graaf Gasthuis in Delft
reinierdegraaf.nl/specialisme/moeder-en-kindcentrum
vsvreinier.nl
Informatiebijeenkomsten RdGG
Wil je je voorbereiden op de geboorte van je kindje? En ben je benieuwd hoe bevallen in het Reinier de Graaf ziekenhuis gaat? Kom dan naar onze informatieavond, waar artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden je informeren over de bevalling in het ziekenhuis en de zorg erna. Je partner is ook van harte welkom! Via onderstaande links vind je meer informatie over de inhoud van de informatieavond en de data wanneer de avonden plaatsvinden.
vsvreinier.nl/bevallen
Informatie video geboortenzorg in het RdGG youtube
Haga Juliana Geboorte Centrum Den Haag
www.hagajulianageboortecentrum.nl
Informatiebijeenkomsten HAGA
www.hagaziekenhuis.nl/informatiebijeenkomst
Het is ook mogelijk in bad te bevallen in sommige bevalsuites in het HAGA
In het HAGA bevind zich ook het geboortehotel HAGA. Hier heb je de optie om een nachtje na je bevalling of meerdere dagen te verblijven. Ook krijg je tijdens je bevalling als je onder onze begeleiding bevalt omdersteuning van een kraamverzorgster. Deze kraamverzorgster assisteerd ons ook.
Inschrijven in het geboortehotel is dus belangrijk! Ook als je daar niet gaat verblijven.
Inschrijven: kraamzorgdenhaag.nl/inschrijven
Voor meer informatie kun je ook bellen met de klanteninformatie van het geboortehotel
070 210 7700
Bevallen met een medische indicatie
Bij een medische indicatie moet je in het ziekenhuis bevallen. Het hangt van de medische indicatie af hoe de bevalling verloopt. Vaak is het te vergelijken met een poliklinische bevalling. Het is wel zo dat je meestal eerder naar het ziekenhuis gaat voor de bevalling. We nemen met je door wanneer je moet bellen voor de bevalling of wanneer je in de zwangerschap overgedragen wordt aan de gynaecoloog. Dit kan per medische indicatie weer individueel verschillen. Het kan zijn dat je na de bevalling wat langer moet blijven dit hangt van de medische indicatie af. Je wordt dan opgenomen op de kraamafdeling, de baby komt in principe gewoon bij je op de kamer te liggen. Ook als je kindje moet worden opgenomen op de neonatologie kun je bij je kindje op de kamer blijven slapen.
Er zijn daar bezoektijden, voor vaders geldt dat ze de gehele dag langs mogen komen. Zie ook onder zwangerschap wat moet je regelen