Van kinderwens tot nieuw leven

Wie zijn wij?

Het kraambed

Het kraambed is de periode na de bevalling tot ongeveer de 8e dag. In deze periode komt de kraamverzorgster bij jullie thuis. Ook de verloskundige komt om de paar dagen langs om te kijken hoe het met jullie gaat.  De kraamverzorgster geeft jullie informatie, helpt jullie met het voeden van de baby en vertelt hoe je een luier verschoont en de baby in bad doet. Bij jou controleert ze je borsten of je stuwing hebt, ze voelt of je baarmoeder zakt, beoordeelt het bloedverlies en inspecteert de eventuele hechtingen. 

Wij komen de dag na de bevalling weer langs. de dag van de hielprik en 8e dag om het kraambed af te sluiten. Maar natuutlijk vaker als het nodig is. 


Handige folder van onze beroepsgroep KNOV over de kraamtijd. 
net bevallen.pdf
Kijk ook even bij beladvies tijdens de kraamtijd. Zo weet je wanneer je MOET bellen. beladvies kraambed  patientveiligheidskaart pdf

Kraamcentra

Lieve kraamzorg (zit bij ons in het gebouw aan de Heulweg): lieve
Kraamzorg B-lief: b-lief verzorgd alleen de kraamzorg voor gezinnen die in het westland wonen.
Naviva Kraamzorg: naviva

liever een kraamverzorgster die een andere taal spreekt? 
Pools: polskikraamzorg
Verschillende talen zoals Turks Arabisch Pools: kraamzorg-anne

Hielprik

Tussen de vierde en zevende dag na de bevalling wordt de hielprik verricht. Door middel van de hielprik wordt er een beetje bloed van de baby afgenomen. Met dit onderzoek kunnen ernstige, maar zeldzame ziekten worden opgespoord (zie hielprik voor alle aandoeningen). De ernst en behandeling van de ziekten variëren.

De meeste van deze ziekten zijn erfelijk, en zijn in een vroeg stadium na de geboorte goed te behandelen met een dieet of medicijn. Op deze manier kan onherstelbare gezondheidsschade worden voorkomen.

Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal ziekten. De uitslag van de hielprik krijg je binnen vijf weken per post.

Je wordt altijd over de uitslag van de hielprik geïnformeerd. Als je binnen 5 weken geen bericht hebt ontvangen, dan kan je contact opnemen met het Regiokantoor RIVM-DVP West. T: 088-6788931 E: dvpwest@rivm.nl.
Bewaar de enveloppe echter nog minimaal 3 maanden na de bevalling.

Gehoortest

De baby krijgt binnen twee weken na de geboorte een gehoortest. Hiervoor ontvang je een uitnodiging. Met de test worden problemen met de oren snel opgespoord. Zo wordt voorkomen dat jonge kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen. Voor meer informatie kan je kijken op de website van het JGZ.

De gehoortest vindt plaatst op het consultatiebureau. Het is belangrijk dat de screening op tijd gedaan wordt, maar soms is het nodig om de afspraak te verzetten, of om medische redenen het thuis te laten doen. Hiervoor moet je telefonisch contact opnemen met het consultatiebureau. jgzzhw T: 088 – 054 99 99 of Den Haag cjgdenhaag.nl

Loskraambed

Als je de gehele zwangerschap bij de gynaecoloog bent geweest omdat je een medische indicatie hebt  mag je ons bellen voor de nazorg in het kraambed.

Bel ons tijdens je zwangerschap op dan zetten we je gegevens en uitgerekende datum in de computer.
Hierdoor zijn we er op voorbereidt dat je ons gaat bellen als je bevallen bent. Belt ons op 0174-226289 dan houden maken we een status voor je aan. 

Bel ons als je bevallen bent, op de dag dat je uit het ziekenhuis vertrekt, dan komen we de volgende dag bij je thuis kijken.
Telefoon: 0624713713

Vergeet niet kraamzorg te regelen!