Kinderwens
Wanneer jullie een kinderwens hebben dan kun je juist voorafgaand aan de zwangerschap veel doen om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Om dat te bereiken kun je nu alvast stilstaan bij een aantal dingen:
- Je gezondheid en die van je partner
- Aandoeningen die in je familie voorkomen.
- Je leefstijl en werkomstandigheden.
- Medicijn gebruik (op recept maar ook zonder recept)
Via de site van Jong Florence JGZ Den Haag vind je een informatiefilmpje Kinderwens in t wateringse youtu.be
Hieronder kun je over een aantal onderwerpen informatie vinden van factoren die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid en op de gezondheid van jezelf en het ongeboren kind.
Kijk op www.zwangerwijzer.nl voor een zelftest en krijg persoonlijk advies!
Kijk ook eens op www.slimmerzwanger.nl en ontvang tips en adviezen op je smartphone!
Toolkit zwanger worden De toolkit bevatten voorlichtingsproducten die als doel hebben om mensen bewust zo gezond mogelijk zwanger te laten worden.
Het slikken van Foliumzuur
Het slikken van foliumzuur voor je zwanger wordt verkleint de kans op het krijgen van een kind met een open rug, een open schedel of lipspleet met 70%. Wanneer je graag zwanger wilt worden kun je het beste één maand voordat je met voorbehoedmiddelen stopt beginnen met 0,4 milligram foliumzuur per dag. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Voeding en gewicht
Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk om je zwangerschap goed te beginnen.
Ook je gewicht is hierbij van belang. Vrouwen die te zwaar of juist te licht zijn kunnen minder vruchtbaar zijn. Met een BMI onder 18,5 is het verstandig om iets aan te komen. Met een BMI boven de 30 is het medisch gezien het beste om af te vallen vóór dat je zwanger bent. Afvallen in de zwangerschap wordt namelijk afgeraden. Om op een goede manier aan te komen of af te vallen kun je ook een diëtiste raadplegen.
Je kunt de dietiste altijd benaderen voor een afspraak. Klik eens op onderstaand pdf of kijk eens verder op de website van de dietiste voor meer informatie. informatie over voeding voor en tijdens de zwangerschap
Roken
Zowel het roken van jou als je partner vermindert de vruchtbaarheid. Wanneer je rookt of meerookt tijdens de zwangerschap kan dit nadelige gevolgen hebben voor het kind en jezelf. Zie hieronder een aantal voorbeelden van de risico's:
- Meer kans op problemen met de bloeddruk in de zwangerschap
- Verhoogde kans op een miskraam
- Meer kans op een vroeggeboorte waardoor het kind (langdurig) in het ziekenhuis opgenomen moet worden
- Doordat het kind in de baarmoeder van een rokende moeder minder zuurstof krijgt is het kind minder sterk en groeit het minder goed
- Loslaten van de placenta (moederkoek)
- Vergrote kans op het ontstaan van klompvoeten of een hazenlip
- Tot 3 keer hogere kans op wiegendood
- Borstvoeding heeft minder kans van slagen
HET IS DUS ERG BELANGRIJK OM TE STOPPEN MET ROKEN VOORDAT JE ZWANGER WORDT!
Stoppen met roken is moeilijk en wij kunnen ons dus goed voorstellen dat je daar hulp bij nodig hebt. Deze hulp kun je krijgen via deze website of vraag het je huisarts. De huisarts heeft een praktijk ondersteuner die je kan begeleiden tijdens het stoppen met roken.
Alcohol
Wanneer er sprake is van een kinderwens wordt het gebruik van alcohol afgeraden omdat het de vruchtbaarheid ongunstig kan beïnvloeden en het de kans op een miskraam verhoogt.
Tijdens de zwangerschap zelf is er geen veilige hoeveelheid alcohol aan te geven die niet leidt tot afwijkingen bij het kind. Drankgebruik in de zwangerschap wordt dan ook helemaal afgeraden.
Drugs
Drugsgebruik en kinderwens is geen goede combinatie. Wanneer je zwanger wilt worden raden we je aan te stoppen met drugs. Dit geldt zowel voor softdrugs als voor harddrugs. Voor hulp hierbij verwijzen we je naar de huisarts. Sommige drugs kunnen afwijkingen aan de baby veroorzaken.
Kijk ook eens in deze folder over roken alcohol en drugs.
Ziekten en medicijngebruik
Wanneer je zelf een (chronische) ziekte hebt en/of medicijnen gebruikt is het van belang om, voordat je stopt met anticonceptie, je behandelend arts te bezoeken. Zo kan er voor jou persoonlijk worden gekeken welke risico’s er zitten aan een zwangerschap en kan medicatie indien nodig worden aangepast. Een aantal medicijnen kun je namelijk niet in de zwangerschap gebruiken omdat deze het risico op een aangeboren afwijking verhogen. Soms moet ook de dosis van de medicijnen worden aangepast.
Het gaat hierbij om ziekten als:
- Diabetes (type 1 of type 2)
- Hoge bloeddruk
- Schildklieraandoening (hyperthereoïdie, hypothereoïdie, ziekte van Graves)
- Ziekte van Crohn
- Reuma
- Depressie
- Epilepsie
- Zelfhulpmedicatie (vrij te verkrijgen bij drogist of apotheek)
Er zijn veel (homeopatische)middelen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist tegen veel voorkomende klachten als hoofdpijn, diaree, hooikoorts, verkoudheid enz. Wanneer je twijfelt of een dergelijk middel voorafgaand of in de zwangerschap gebruikt mag worden dan kun je langsgaan bij of bellen met je eigen apotheek of huisarts. Lees altijd goed de bijsluiter! Ook bij zelfhulpmedicatie.
Ziekten/aandoeningen binnen de familie
Er kunnen soms ziekten/aandoeningen binnen de familie voorkomen waarvan je graag wilt weten of deze erfelijk zijn of niet. Je kunt hierbij denken aan:
- Chromosoom-afwijkingen
- Aangeboren afwijkingen
- Bepaalde vormen van bloedarmoede of hemofilie
- Stofwisselingsziekten
- Taaislijmziekte
Ook is het belangrijk om te kijken naar veel miskramen in de familie of kindjes die overleden zijn in de buik of snel na de geboorte.
Wij bespreken dit met je en zo nodig verwijzen wij je naar een klinisch geneticus, dit is een dokter die gespecialiseerd is in erfelijke ziekten.
Om alles goed in kaart te kunnen brengen is het voor de dokter fijn als je nog niet zwanger bent op het moment van de afspraak. Dit omdat de dokter dan meer tijd heeft om jullie stamboom goed in kaart te brengen.
Prenatale screening en diagnostiek
Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om het ongeboren kind te laten onderzoeken. Voor iedere zwangere geldt dat zij de combinatietest of NIPT en de 20-weken echo kan laten doen. Afhankelijk van de voorgeschiedenis kan een zwangere direct in aanmerking komen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Voor alle genoemde onderzoeken is het belangrijk om te weten dat jullie zelf kunnen bepalen of je er wel of niet gebruik van wilt maken. Tijdens het eerste bezoek wordt er dan ook uitgebreid aandacht aan deze onderzoeken besteed dit consult vindt plaats bij 8-9 wkn zwangerschap. Meer informatie kun je vinden op deze website onder het kopje zwangerschap/prenatale screening en diagnostiek
Werk
Je werk kan risico’s voor de vruchtbaarheid of gezondheid van het ongeboren kind opleveren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je werkt met giftige stoffen, chemicaliën of straling. Vraag persoonlijk advies voor je zwanger wordt aan je bedrijfsarts of aan de arbodienst wanneer je werkt met dergelijke stoffen.
BROCHURE kinderen krijgen? denk na over risico`s op je werk