Call the midwife | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

Call the midwife

Call the midwife

Op 1 april ging mijn collega Linda Kops, samen met collega’s uit Delft in outfit van “call the  midwife” naar het malieveld. En dit was zeker geen grap!

Wij maken ons grote zorgen over het wetsvoorstel van minister Kuipers over integrale bekostiging  wat aanstaande is.

Het zal de eerste stap zijn naar volledige geboortezorg in het ziekenhuis.

“call the midwife “ zal dan daadwerkelijk de geschiedenis boeken ingaan.

Toen ik in 1995 in de praktijk kwam, kreeg ik van mijn collega Gitta Komen regelmatig “call the midwife” verhalen. Het waren lieve en mooie verhalen.

Ze vertelde dat “de vroedvrouw ” van Wateringen en Kwintsheul “ juffrouw Vorendt  was . In Monster en Poeldijk was dat mevrouw van der Valk en in Naaldwijk was dat juffrouw  “Tepe”.

Juffrouw Vorendt reed op een solex brommer en deed op haar brommer haar werk.  

Als de bevalling begonnen was en het was slecht weer,  dan ging de aanstaande vader juffrouw Vorendt bij haar woonadres halen. Ze hing dan een briefje aan de voordeur om te laten weten waar ze was. Voor het geval dat een volgende baby zich aankondigde.

En als ze haar kraambezoekjes reed, dan hing er een briefje welke route ze reed.  Soort van: follow the midwife.

Alle huidige (overgroot) oma’s in het Westland zullen zich deze juffrouwen  herinneren en er zullen ongetwijfeld mooie en lieve verhalen uit voorvloeien.

Echter, wij willen ook anno 2022 mooie en lieve verhalen blijven maken. Als de gehele geboortezorg over gaat naar het ziekenhuis, dan heb je geen keus als zwangere. Je gaat niet naar de praktijk in het dorp, waar je fijne persoonlijke zorg krijgt. Je gaat naar het ziekenhuis. Je belt naar het ziekenhuis als je gaat bevallen en je bevalling wordt begeleid door 1 van de 20 verloskundigen van het ziekenhuis.

Daar waar letterlijk en figuurlijk weinig ruimte is om je baby te krijgen hoe jij het graag wil, in de sfeer die jij graag wil.

Steun ons en teken de petitie om dit tegen te gaan.
Petitie noodalarmgeboortezorg

Veel liefs,

Angelique, Astrid, Linda en Christa.

© 10 april 2022 In ’t Wateringse Verloskundigen