Moeders | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

Moeders

Een tijdje geleden kwam Anne samen met haar vriend Pim voor een gesprek over de bevalling.

“Mijn moeder is er ook bij hoor” zei ze. “Prima” zei ik en ik keek even met een schuin oog naar Pim om te kijken of hij enige non-verbale reactie gaf.  Was dat voor hem ook oke?

Pim gaf geen krimp en ik besloot om de discussie hierover niet aan te gaan. Als zij het fijn vinden, dan is het fijn. Punt.

Mijn  ervaringen met “moeders erbij” zijn wisselend.  Soms is het erg fijn en geven ze hun barende dochter op een positieve manier continue begeleiding. Maar waar staat “Pim” dan in dit proces? Hoe is dat voor hem? Ik had eens een thuisbevalling waarbij “moeders” zo op de voorgrond stond, dat de kraamverzorgster lachend aan mij vroeg: was zij er ook bij toen het kindje gemaakt werd??

Sommige moeders vinden het erg lastig dat hun barende dochter pijn heeft. En dat is ook lastig. Dat snap ik. Maar voor de bevalling van Andrea was het niet helpend dat haar moeder zei , toen ik de ontsluiting had gecontroleerd: “Wat?? Pas 3 cm? Ze is al 4 uur bezig, dit gaat ze toch niet volhouden?? Tuurlijk gaat ze het volhouden, want het gaat supergoed. Maar gaat u het volhouden?

Ik heb vervolgens de aanstaande oma aan het werk gezet. Kruikjes maken, kleertjes klaarleggen, thee zetten, babybed opmaken. Andrea onder de douche gezet met haar man als coach. Ze beviel vervolgens vlot. De kraamverzorgster kwam te laat (te laat gebeld door ons), maar ik had helpende handen en oma glom van trots.

En voor Anne en Pim pakte het allemaal heel goed uit. Haar moeder was fantastisch. Ze hielp Anne waar nodig en schoof Pim naar voren op de belangrijke momenten. Bemoeide zich niet met belangrijke beslissingen en maakte heerlijke cappuccino voor mij.

Recent vroeg mijn dochter: ‘mam, als ik ooit ga bevallen, kom jij mij dan helpen”. Tuurlijk kom ik je dan helpen zei ik. Ik zal je hand vast houden, je helpen met je weeën, je rug masseren, je man naar voren schuiven , kruikjes maken, thee zetten en ik zal je aanmoedigen en bewonderen.

 

Astrid Reitsma verloskundige

september 2023, © In ’t Wateringse Verloskundigen