De geboorteboom
De geboorte van de baby is en blijft het hoogtepunt van een bevalling.
Wat daarna komt, het nageboortetijdperk, is minder relevant..
Wie weet nog jaren later, hoe laat zijn placenta is geboren en hoeveel die woog?
Maar toch, het is zeker wel relevant. Je kunt ‘m ook niet laten zitten, toch?
Ik vind het wel bijzonder, zo’n moederkoek.
Het is een mooi en belangrijk orgaan. Zie het zo: het zijn de wortels, de navelstreng is de steel en op je buik, ligt die prachtige baby, de bloem. Ik krijg niet veel mensen enthousiast voor deze theorie.
Als de placenta is geboren kijkt de verloskundige ‘m na op compleetheid en of er bijzonderheden te zien zijn. Daarna wordt íe “geshowd”. Kijk eens hoe mooi. Door de vliezen omhoog te houden, kun je het “huisje” van de baby mooi zien.
En daarna komt de vraag: “Wat wil je wat ik met de placenta doe?”. Vaak komt er dan een verbaasde blik. “uh, zijn er opties dan”. Wat is gebruikelijk?
Ja, er zijn vele opties. Een van de opties is begraven (diep!) in de tuin en er dan later een boom op planten. Ik vind dit een mooi idee. Een geboorteboom. Dit werd vroeger veel gedaan. Het was de taak van de papa om dit te doen. Ik weet niet of de boom al direct werd geplant of dat ze eerst keken wat er bij dit unieke kindje paste. Ikzelf zou dat wel weten.
Voor Jelle een haagbeuk, Lieke een wilg, Brechtje een cypres en voor Hidde een es..
Het zou ook nog eens een mooi zijn voor het milieu en dus voor de toekomst van onze kinderen.
Helaas hebben ook wij dit nooit gedaan. Daarom heb ik thuis voorgesteld om dit jaar een kerstboom met kluit te kopen. Zodat we m na de kerst weer in het bos kunnen terug planten.
En als we in 2022 de traditie van geboorteboom weer nieuw leven in kunnen blazen dan vergeten we de lotus, de placentataart, het placentakunstwerk , invriezen of indrogen.
Dat zijn namelijk de andere opties.
Astrid Reitsma, verloskundige.
8 december 2021 © In ’t Wateringse Verloskundigen