De kies van Anneke | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

De kies van Anneke

Tijdens mijn spreekuur sprak Suzanne haar zorgen uit over haar hernia die ze al voor haar zwangerschap had. We bespraken dat ze in de zwangerschap eens langs zou gaan bij een anesthesist om te beoordelen of ze, indien nodig een ruggenprik zou kunnen krijgen. Maar ze maakte zich ook zorgen of ze de ‘dubbele” pijn wel zou aankunnen. De pijn van de hernia en de pijn van de weeën. Ik vertelde haar dat dat meestal niet zo werkt. De ergste pijn, drukt meestal de minder erge pijn naar de achtergrond. Vaak voel je de mindere pijn niet. En ik had daar nog een verhaal over, maar daar moest ik wel eerst een kopje thee voor zetten.

Zestig jaar geleden, was Anneke hoogzwanger van haar eerste kindje. Wonende in het pittoreske Workum, zou de bevalling begeleid worden door de huisarts, samen met de ervaren baker van Workum. Hoogzwanger, maar Anneke had kiespijn. Vreselijke kiespijn.

Echter zowel de baker, als de tandarts liepen die dag samen mee in de fanfare van de feestweek van Workum. Dus ze wilde de pret niet verstoren en hield nog even vol.

Echter, de baby had er andere gedachtes over en in de middag begonnen de weeën. En met de toename van de weeën , werd de kiespijn minder. Om 17 uur werd het tijd om de baker erbij te roepen en haar man haalde haar uit het feestgeruis. Tegen de tijd dat de huisarts erbij moest komen, had Anneke geen kiespijn meer, maar volop weeën pijn. De huisarts constateerde een stuitligging en vanuit het ziekenhuis in Sneek moest een gespecialiseerde verpleegkundige komen om de huisarts te assisteren bij deze bijzondere geboorte.

Astrid Reitsma Verloskundige

Het kwam goed. Haar zoon werd gezond, thuis geboren en toen de huisarts aan het afronden was, kreeg Anneke weer pijn. Kiespijn. Het werd met de minuut erger, tot het niveau ondraaglijk.

En zo stapte de baker midden in de nacht op de fiets om de tandarts van het dorp te halen.

De tandarts ging bij de baker achterop de fiets, met zijn behandeltas stevig tegen zich aan.

En daar , in de kraamkamer vond binnen een paar uur een 2de verlossing plaats. De kies van Anneke werd thuis getrokken en de kraamtijd kon beginnen. De huisarts, tandarts en de kraamheer dronken in de “voorkamer” een berenburgje om de 2 verlossingen te vieren. En zo kwam alles goed.

En met Suzanne gaat het ook goed komen. Wij zullen haar helpen en indien nodig zullen er dokters zijn. Alleen de ijskoude berenburg slaan we over

Astrid Reitsma
Verloskundige

april 2024, © In ’t Wateringse Verloskundigen