Van kinderwens tot nieuw leven

Wie zijn wij?

22 wekenprik

Vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen

Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een 22 wekenprik tegen kinkhoest aangeboden. Hierdoor bescherm je je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Deze vaccinatie kun je (gratis) op afspraak bij JGZ halen.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Vaccinatie voor baby

Baby’s worden ingeënt tegen kinkhoest vanaf de leeftijd van 2 maanden. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd en lopen kans om kinkhoest te krijgen.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Door je te laten vaccineren tijdens de zwangerschap, kun je jezelf en je baby tijdelijk beschermen tegen kinkhoest. De bescherming van je baby geldt vanaf 2 weken voor je bevalling tot 6 maanden erna. Je kunt je wel laten vaccineren tot aan de bevalling, maar dan ben jij alleen beschermd en je baby niet. Bij elke volgende zwangerschap werkt het op dezelfde manier.

Werkwijze

Wil jij de 22 wekenprik tegen kinkhoest? Dat kan bij JGZ!

Via onderstaande link kun je een afspraak maken bij het consultatiebureau in jouw buurt. Ook krijg je van ons een folder tijdens het spreekuur en een afsprakenkaart. 
rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik