Van kinderwens tot nieuw leven

Wie zijn wij?

De eerste controle

Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt kan je bellen voor een afspraak! 
Onze praktijkassistente maakt dan een afspraak met je. Ze stuurt je een afspraakbevestiging toe en leg je uit dat je 2 vragenlijsten mag invullen die de verloskundige dan weer met je bespreekt tijdens de eerste twee controles. Zo zijn we voordat we je voor het eerst gezien hebben al op de hoogte van je medische voorgeschiedenis.  De tweede vragenlijst gaat over je psycho-sociale gezondheid. Deze vragenlijst, de Mind2Care, vind je op de site van Ivido. Hier melden we je voor aan. Via deze site vul je vragen in over je psychische gezondheid en hoe het met je gaat. zo krijgen we medisch en psycho-sociaal alvast informatie die we nodig hebben om het eerste gesprek voor te bereiden. 

De eerste controle

Deze vindt plaats bij ongeveer 9 weken zwangerschap.  Er wordt dan voor de eerste keer een echo gemaakt waarbij we het hartje kunnen zien kloppen, een bijzonder moment waar je partner natuurlijk bij mag zijn. Tijdens deze eerste controle bespreken we de vragenlijsten en verzamelen we zo alle gegevens die van belang zijn voor onze verloskundige hulpverlening. De verloskundige zal je onder andere vragen stellen over je gezondheid en die van je naaste familie. Ook vraagt ze naar de eerste dag van laatste menstruatie, het gebruik van anticonceptie en of jouw menstruatiecyclus regelmatig was. natuurlijk kun je tijdens deze controles ook vragen aan de verloskundige kwijt.
Ook zal ze deze controle aandacht besteden aan de prenatale screeningstesten zoals het NIPT, de 13 weken echo (ETSEO) en de 20 weken echo (SEO).
Voor informatie over prenatale screening naar aangeboren afwijkingen kun je deze link raadplegen. Je kunt ook kijken op onze site onder prenatale screening en diagnostiek

Het intake gesprek

Deze controle vindt plaats bij ongeveer 10-11 weken. Tijdens deze controle nemen we nogmaals uitgebreider je medische voorgeschiedenis met je door en tevens ook de vragenlijst die je hebt ingevuld over je psycho-sociale gezondheid. De termijnecho wordt gemaakt en dit betekend dat je dan te horen krijgt wanneer je bent uitgerekend. Natuurlijk krijg je dan weer mooie foto`s mee van jullie kindje. 
Ook zal de verloskundige je bloeddruk meten, je gewicht bepalen en je urine controleren op eiwit en glucose. Ze neemt veel informatie met je door over o.a. voeding, infectieziekten, de 13 wkn echo, kraamzorg en je krijgt een cadeautje van ons mee. Bij elke zwangere moet er bloed worden afgenomen in het eerste trimester, dit kan worden gedaan op verschillende priklokaties. Je krijgt van ons een aanvraag mee.  
Je bloed wordt o.a. onderzocht op: Bloedgroep & rhesus factor, irregulaire antistoffen, lues (=syfilis een geslachtsziekte), hepatitis B (=leverziekte), HIV, Hb (=ijzergehalte), MCV, ferritine, trombocyten, glucose (=suiker) en vit D.  Meer informatie over dit bloedonderzoek bij zwangeren kun je hier lezen. Tevens geven wij je de folder Zwanger’ mee waarin het bloedonderzoek nog extra wordt toegelicht.

Vervolgcontroles

Tot 28 weken zijn de controles om de 4 weken. Vanaf de 28e week om de 3 weken. Vanaf de 32e week om de 2 weken en vanaf 36/37e week tot aan de bevalling elke week.

Afhankelijk van het verloop van je zwangerschap zal de verloskundige je vragen vaker op controle te komen. Elke vervolgcontrole wordt je bloeddruk gemeten, je gewicht bepaalt en voelt de verloskundige aan je buik. ook meet ze je buik op. Zo kan ze bepalen of je kind voldoende groeit en hoe de baby ligt. Bij sommige zwangeren is er een indicatie voor een groeiecho en deze echo maken we dan ook op de praktijk. Wil je toch weer een keertje kijken maar heb je geen indicatie voor een echo dan wordt de echo niet vergoed door de zorgverzekeraar. Geen probleem! Wij maken graag een keuze-echo bij je. Neem even een kijken op onze website wat er allemaal mogelijk is binnen onze praktijk keuze-echo

De laatste maand van de zwangerschap zal de verloskundige ook vaststellen of het hoofdje van je baby is ingedaald. Bij elk bezoek wordt er geluisterd naar de harttonen van je baby en is er ruimte voor het stellen van vragen. Een vervolgcontrole duurt zo’n 15 minuten.

Rond de 35e week van de zwangerschap plannen we een uitgebreidere controle om te praten over de bevalling en een echo te maken om zeker te weten hoe de baby ligt.
Het is handig om je partner mee te nemen bij deze afspraak om mee te luisteren en om vragen te stellen.
Voor deze controle plannen we 30-40 minuten in. Kijk ook alvast op onze website bij bevalling. Hier kun je al veel informatie vinden en folders doorlezen. Ook staat er een linkje naar het bevalplan. 

Kijk voor het uitgebreide schema eens in ons zorgpad Dit zorgpad kun je ook vinden achterin ons praktijkboekje