Van kinderwens tot nieuw leven

Wie zijn wij?

Risico's op het werk

Denkt u erover om kinderen te krijgen of bent u zwanger? Denk dan ook na over risico’s op uw werk. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Als er op uw werk risico’s zijn, dan zijn beschermende maatregelen nodig. Praat hierover met uw bedrijfsarts. Heeft u geen bedrijfsarts op uw werk? Praat er dan over met uw huisarts, verloskundige of leidinggevende.

Vóór de zwangerschap

Denkt u erover om kinderen te krijgen? Denk dan ook na over eventuele risico’s op uw werk. Dat geldt voor mannen en vrouwen. U kunt bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden minder vruchtbaar worden. Als vrouwen ontdekken dat ze in verwachting zijn is de ontwikkeling van de organen van het kind al in volle gang. Neem daarom het liefst vóór de zwangerschap al beschermende maatregelen.

Tijdens de zwangerschap

In de eerste drie maanden van de zwangerschap is een ongeboren kind erg kwetsbaar. De kans op een aangeboren afwijking is dan het grootst. De schadelijke effecten van straling, chemische stoffen en infecties ontstaan vooral in de eerste periode. Maar ook in de maanden daarna kan de gezondheid van uw kind gevaar lopen door situaties op het werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor ploegendienst, lawaai, of lichamelijk belastend werk. Pas daarom tijdens de hele zwangerschap op voor risico’s op het werk.

Na de zwangerschap

Als u borstvoeding geeft, kunt u met sommige gevaarlijke stoffen beter niet in contact komen. Uw kind kan deze stoffen via de moedermelk binnen krijgen. Ook infecties kunnen via borstvoeding worden doorgegeven van moeder op kind. Geeft u borstvoeding en komt u in contact met gevaarlijke stoffen? Of twijfelt u hierover? Vraag dan advies aan uw bedrijfsarts.

Aan wat voor risico’s moet ik denken?

U komt in contact met gevaarlijke stoffen zoals oplosmiddelen of bestrijdingsmiddelen
U doet werk waarbij u een infectie kunt oplopen
U heeft onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst en nachtdienst)
U heeft lichamelijk belastend werk
U heeft ongezonde stress
U werkt in een omgeving met lawaai, overdruk, lichaamstrillingen, extreme hitte of kou
U komt in contact met straling

Wat kan ik doen?

Zijn er risico’s op uw werk? Dan kunt u het beste een gesprek hebben met de bedrijfsarts. Het liefst vóórdat u of uw partner zwanger wordt. Maar ook als u al zwanger bent of borstvoeding geeft. U kunt dan bespreken of er op uw werkplek extra bescherming nodig is. Het advies van de bedrijfsarts kunt u bespreken met uw werkgever. Heeft u geen bedrijfsarts? Overleg dan met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen voor meer informatie contact opnemen met het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB Nederlands Centrum voor Beroepsziekten ).

Wat moet mijn werkgever doen?

Uw werkgever moet er volgens de wet voor zorgen dat u veilig en gezond kunt werken. Ook als uw werk schadelijk kan zijn voor uw kind, dan moet een werkgever daar iets aan doen. Uw werkgever kan informatie geven over de risico’s en hoe u zo veilig mogelijk kunt werken. Blijven de risico’s te groot of is dat onduidelijk? Dan moet uw werk worden aangepast. In het uiterste geval kunt u tijdelijk ander werk krijgen. Of u hoeft tijdelijk niet te werken. Vraag advies aan de bedrijfsarts als u twijfelt over de risico’s van uw werk.

Lees meer over dit onderwerp via deze website van de KNOV en de folder die hieronder staat in pdf vorm.

www.deverloskundige.nl/risico-s-op-het-werk

BROCHURE pdf

rivm.nl/zwangerschap-en-werk