Van kinderwens tot nieuw leven

Wie zijn wij?

Zwangerschapsverlof

Bevallingsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof en aansluitend bevallingsverlof. Ook als je een uitkering ontvangt, heb je recht op dit verlof. Je hoeft dan in die periode niet te solliciteren. verlof

Tien weken bevallingsverlof

Iedere zwangere vrouw heeft recht op in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. De meeste vrouwen nemen dat verlof op vanaf zes weken voor de uitgerekende datum tot tien weken na de bevalling. Omdat je bij een natuurlijke bevalling niet precies weet wanneer je zult bevallen, is er een regel gesteld dat je na je bevalling in ieder geval nog recht hebt op tien weken bevallingsverlof.

Rekenvoorbeeld

  • Als je 6 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken, heb je na de bevalling 10 weken verlof over.
  • Als je 5 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken, heb je na de bevalling 11 weken verlof over.
  • Als je 4 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken, heb je na de bevalling nog 12 weken vrij.
  • Als je baby na de uitgerekende datum wordt geboren, kan je verlof langer duren. Je hebt altijd minstens 10 weken vrij na de bevalling.
  • Als je baby vóór de uitgerekende datum wordt geboren, blijft het verlof in totaal 16 weken.

Kun je bevallingsverlof in gedeeltes opnemen?

Je mag het bevallingsverlof niet in gedeeltes opnemen. In overleg met je werkgever kun je het bevallingsverlof eventueel wel verlengen met vakantiedagen. Daarnaast kun je de mogelijkheden van ouderschapsverlof bespreken.

Doorbetaald?

Via je werkgever ontvang je een uitkering ter hoogte van je salaris. Deze uitkering bedraagt maximaal € 195,96 per dag. Als je salaris hoger is dan dit bedrag, kan het zijn dat je tijdens je zwangerschapsverlof en je bevallingsverlof minder geld krijgt.

Weer aan het werk?

Wil je na je zwangerschapsverlof weer gaan werken? Denk dan al vroeg na over kinderopvang. Bespreek ook met je werkgever de mogelijkheid om minder te werken, als je dat graag zou willen. Je mag op zijn vroegst 42 dagen na de bevalling weer aan het werk, maar als je je bevallingsverlof stopt, vervalt je recht op dit verlof.

Ontslag bij zwangerschap

Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent.

Ziek rond zwangerschap

Bent u ziek voor, tijdens of na uw zwangerschap of bevalling? Dan bepaalt het moment dat u ziek werd en uw situatie welke uitkering u krijgt. De verschillende situaties zijn: