Wat moet je regelen?
In de zwangerschap zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden voor bijvoorbeeld de bevalling en daarna.
Kraamzorg
Na de bevalling komt er een kraamverzorgster bij je thuis om jullie te begeleiden bij het verzorgen van jullie kindje. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij borst- of flesvoeding, de baby verschonen en in bad doen. Maar ook de controles van de baby in de gaten houden zoals tempratuur kleur en hoeveel hij/ zij plast en poept. Ook zorgt ze voor de kraamvrouw en doet haar controles om er zeker van te zijn dat ze niet ziek wordt. Tevens zal zij ons bij een thuisbevalling assisteren. Het aanvragen van kraamzorg kun je zelf doen. Na de eerste controle krijg je van de verloskundige een folder mee van de kraamzorg organisatie. De kraamzorg organisatie waar we nauw mee samenwerken en bij ons in het gebouw gevestigd is LIEVE kraamzorg www.lievekraamzorg.nl.Maar het mag natuurlijk ook altijd een ander kraambureau naar keuze zijn. Bijvoorbeeld kraamzorg B-lief www.kraamzorgb-lief.nl Bij dit kraamzorgcentrum kun je je alleen aanmelden als je in het westland woont. Met kraamzorg Naviva werken we ook nauw samen www.naviva.nl. Zodra je weet wanneer je ongeveer uitgerekend bent kun je de kraamzorg regelen. Tegenwoordig krijg je een aantal zorguren die jezelf mag verdelen over 8 dagen. De zorg kan bijgeplust worden t/m de 10e dag.
Erkenning
Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap, zorg dan dat je partner al tijdens de zwangerschap het ongeboren kind erkent. Dit heet de erkenning van de ongeboren vrucht. Het is wel nodig dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. De erkenning wordt vastgelegd in een akte. Je regelt dan meteen de achternaam van je kind. De erkenning laat je samen opmaken in een van de stadskantoren. Neem beide een legitimatiebewijs mee.
Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, is automatisch (wettelijk) de vader. In andere gevallen kan hij het kind erkennen. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Ook duomoeders kunnen een kind erkennen.
Ouderlijk gezag en voogdij
Erkenning van een kind kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag. Voogdij is een vorm van gezag door een niet-ouder. Dat kan een familielid of kennis zijn maar de voogdij kan ook liggen bij een voogdijinstelling.
Wie gezag heeft over een kind heeft een aantal rechten en plichten ten aanzien van de verzorging, opvoeding, het volgen van onderwijs. Met alléén erkennen is niet automatisch het ouderlijk gezag geregeld. Dit kan pas na de geboorte, via de rechtbank. Wanneer je getrouwd bent of een geregisteerd partnerschap heb is gezag automatisch geregeld voor beide ouders.
Er bestaan verschillende situaties rondom het ouderlijk gezag. Denk aan tienermoeders, wel of geen vader in het spel, moeders met een geestelijke beperking. Op deze website krijg je antwoord op de meest gestelde vragen rijksoverheid.nl
Klossen
Klossen zijn poten die je onder je bedpoten kan zetten zodat je bed verhoogd is, het bed moet minimaal 70 cm hoog zijn. De klossen kan je rond de 37 weken afhalen bij de thuiszorgwinkel. Het is handig om ze ook bij 37 weken onder je bed te zetten. Mocht je hier vragen over hebben kun je die bij ons kwijt.
Pieter van Foreest Zorg Thuiswinkels
Bezoekadres Delft:
De Nieuwe Langendijk 61 a
2611 VJ Delft
Schieweg 87a
2627 AT Delft
Middel Broekweg 2a
2671 ME Naaldwijk
Ben je niet in de gelegenheid om naar de winkel te komen? Via www.vegro.info is het mogelijk om de hulpmiddelen online te bestellen.
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 09.00 tot 17.30 uur
zaterdag: 10.00 tot 16.00 uur
Contact:
Telefoon: 0800-2887766 (gratis)
Meenemen: legitimatie en zorgverzekeringspas
Vitis Welzijn
Hoofdstraat 8
2678 CL De Lier
0174-315042 E: info@vitiswelzijn.nl
Thuiszorgwinkel Den Haag
Betje Wolfstraat 140 – 146
Den Haag
0800-2887766
maandag t/m vrijdag 09.00uur tot 17.30uur
zaterdag 09.00uur tot 16.00uur
Meenemen: legitimatie zwangere, legitimatie partner, zwangerschapsverklaring
Zwangerschapscursus
Mocht je dit willen denk er dan aan je tijdig op te geven. Zie voor verder informatie onder de link zwangerschapseducatie
Thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen. Wanneer er geen medische indicatie bestaat kan en mag je thuis bevallen. Voor de thuisbevalling is het handig om een aantal dingen in huis te hebben namelijk een kraampakket voor een thuisbevalling’, een ondersteek en klossen. Ook vinden we het fijn als je twee kruiken in huis hebt. Deze gebruiken we om warme doeken te maken en om de kleertjes alvast op te warmen voor de baby.
Voor meer informatie over de thuisbevalling klik even door!
Poliklinische bevalling
Wanneer je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen kun je kiezen tussen het geboorte hotel in het Haga Juliana Geboorte Centrum HJGC in Den Haag of het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.
Voor meer informatie over poliklinische bevallen klik even door!
Borstvoeding/Kunstvoeding
Bedenk samen met je partner wat voor voeding je graag aan de baby wilt gaan geven. Hieronder staan voor- en nadelen van beide voedingen om jullie wat op weg te helpen.
Borstvoeding
In borstvoeding zitten antistoffen die de immuniteit van je baby verbeteren tegen bacteriën en allergieën. De borstvoeding wordt afgestemd op de leeftijd van de baby, de samenstelling verandert steeds naarmate de baby ouder wordt. Tijdens het voeden heb je lichamelijk contact wat het gevoel van intimiteit geeft. Je hebt borstvoeding altijd bij je en het is op de goede temperatuur. Spanning en stress kan het slagen van de borstvoeding in de weg staan Om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding kan je verschillende cursussen volgen die worden gegeven door lactatiekundigen. Kijk ook eens op onze site bij kraamtijd
Kunstvoeding
Het is een goed alternatief voor borstvoeding.
Je weet precies hoeveel de baby drinkt.
Kunstvoeding is minder goed afgestemd op de spijsvertering van de baby daarom kan hij/zij sneller last krijgen van verstopping
Kunstvoeding moet je altijd klaarmaken, opwarmen en de flessen en spenen moet je goed schoon houden. Kijk ook eens bij kraamtijd
Spullen voor de baby
Naast gebruikelijke spullen zoals een bedje en dergelijke zijn er aantal dingen die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Er is zoveel te koop dat het soms lastig is om te weten wat je nou echt nodig hebt. Wij hebben daarom een lijstje voor jullie gemaakt.
- 2 kruiken (minimaal 1) met kruikenzak
- omslagdoek (kan met en zonder muts eraan vast)
- 12 hydrofiel luiers
- aankleedkussen
- babypakjes
- rompertjes
- sokjes
- muts (handig om er 2 te hebben)
- luiers voor pasgeborenen
- kraampakket (zie onderdeel kraampakket)
- badje/tumitub
- bedlakentje
- hoeslaken
- beddekentje
- babyzeep
Let bij het aanschaffen van het bedje op de slaapveiligheid
- stevige matras, zodat de baby er niet in wegzinkt
- matras die aangepast is aan de afmeting van het wiegje of bedje, zodat daar geen ruimte tussen zit geen hoofdkussen
- bekleding rond het bed van dunne ongevoerde stof.
- De bedspijlen mogen niet meer dan 8cm van elkaar staan
- Geen overbodige spullen in het bedje zoals knuffelbeesten of een mobiel boven het bedje
- www.veiligslapen.info